Tıp Fakültesi öğrencilerine MEB onaylı İşaret Dili Belgeleri OMÜ Tıp Fakültesi Mavi Salonda verildi. Belge törenine Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fatma AYDIN, Samsun Engelliler Federasyon Başkanı Mehmet AKBULUT, Atakum Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hasan TANRISEVER, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
İşitme Engellilerin toplumla bütünleşmelerine yönelik Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Samsun Engelliler Federasyonu ve Atakum Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde, Tıp Doktorluğu öğrencilerine yönelik İşaret Dili eğitimi verilmiştir. Tıp Doktorluğu Dönem II Programı öğrencilerinin katıldığı seçmeli işaret dili dersinde, hedef grubun işitme engellilerin sağlığını geliştirmeye yönelik kazanımlar elde edilmesi amaçlanmış ve bu eğitimler OMÜ Tıp Fakültesi dersliklerinde verilmiştir.
Türk İşaret Dili ülkemizde 2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Kanun ile ilk defa resmi olarak tanınmıştır. 2013 yılında da YÖK tarafından Türk İşaret Dilinin tüm yükseköğretim programlarında seçmeli ders olarak verilmesi kararı alınmıştır. İşitme Engelliler Öğretmenliği programlarında ise 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren zorunlu ders olması uygun görülmüştür. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Engelliler Federasyonu ve Atakum Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle verilen İşaret Dili eğitimini tamamlayan arkadaşlarımıza Milli Eğitim onaylı 120 saatlik İşaret Dili belgelerini verdik. Yapılan bu çalışmanın İşitme Engelliler Öğretmenliği Bölümleri başta olmak üzere diğer bölümlere de örnek olmasını diliyoruz.
9 Aralık 2013 tarihinde başlayan, iki dönem devam eden ve Ocak ayında üçüncü dönemi başlayacak olan ‘İşitme Engellilerle İletişim ve İşaret Dili’ bloğu kapsamında bu güne kadar 140 tıp fakültesi öğrencisine işaret dili eğitimi verildi. Bu eğitimlerle öğrencilere; engellilik kavramını tanımlayabilme, farklı engellilik türlerini fark edebilme, işitmenin nasıl gerçekleştiğini ve ne tür durumlarda sağırlık/duyma kayıpları olduğunu açıklayabilme, odyolojik tanı-tedavi-birincil koruma konusunda anlayış kazanma, işitme engellilerle iletişim/görüşme becerilerini geliştirme, farklı hasta grubu olarak işitme engellilerin kültürü hakkında anlayış kazanma, İşitme engellilerle Türk İşaret Dilini kullanarak iletişim kurabilme yeterlilikleri kazandırılmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
Samsun Engelliler Federasyonu Başkanı Mehmet AKBULUT "Eğitimi başarıyla tamamlayan katılımcılar, İşitme engelli bireylerle iletişim/görüşme becerilerini geliştirebilecekler, farklı hasta grubu olarak işitme engellilerin kültürü hakkında anlayış kazanabilecekler ve Türk İşaret Dilini (TİD) aktif bir şekilde kullanabilecek ve işitme engellilerle rahatlıkla iletişim kurabilen bireyler olacaklardır. Çalışmaların arkadaşlarımıza bundan sonraki çalışmalarda yol gösterici olmasını diliyoruz." dedi.